NOT: Meyve bahçelerindeki verimlilik ve meyve kalitesi çeşidin bölegeye uyumuna, arazinin toprak yapısına, sulama, gübreleme, budama, iklim özellikleri ve ağaç yaşına göre farklılıklar gösterebilir.
Kuvvetli ve yüksek verimlilik gösteren Marta badem fidanı ülkemizde ilgi gören bir fidan çeşididir. Badem meyveleri oldukça serttir. Kendine verimli olan bademin iç randımanı oldukça iyidir. Badem meyvesine bakıldığında fidanın taş bademi grubunda yer aldığı görülür. Badem fidanı erken yaşta meyve vermeye başlar. Bu sayede diğer fidan çeşitlerine göre oldukça avantajlıdır.
Marta badem fidanı birçok özelliği bir arada topluyor. Fidan, sahip olduğu özellikler sayesinde ülke genelinde tercih ediliyor. Fidanın özellikleri:
Marta bademi fidanının çiçek açma dönemi Ferragnes badem fidanından 5 ile 6 gün öncedir. Erken çiçek açan fidan erken meyve verir. Meyvelerin hasat zamanı yine Ferragnes badem fidanından yaklaşık 8 ile 10 gün öncedir. Fidandan elde edilen meyveler oldukça iridir. Meyvelerin iç ağırlığı 1,2 gramdır. Meyvenin kabuğu ve içi kahverengidir. Marta badem fidanı dik büyür. Dik büyüdüğü için sık sık dikilebilir. Meyveler sert kabukludur. Sert kabuklu meyveler, fidanın taş bademi grubunda yer almasını sağlar. Fidan tozlayıcıya ihtiyaç duymaz. Kendine verimli olan fidanın bakımı ve yetiştiriciliği de kolaydır.
Fidanlar çiçeklenirken tozlayıcıya ihtiyaç duyar. Bazı fidanların çiçek açması için arı kovanı kullanılır. Arılar, fidanların çiçek açmasına yardımcı olmaktadır. Fakat Marta bademi tozlayıcıya ihtiyaç duymaz. Fidan çiçek açarken hem erkek hem de dişi olarak çiçek açar. Badem fidanı tozlayıcıya ihtiyaç duymadığı için kendine verimli olarak adlandırılır. Agrolidya web sitemizde bulunan badem fidanı tozlayıcıya ihtiyaç duymadan verimli meyve vermektedir.
Marta badem fidanı yetiştirmek oldukça kolaydır. Güçlü yapısı sayesinde fidanın büyüme koşulları kolaylıkla sağlanır. Badem fidanı yetiştirirken dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunmaktadır. Bu konulara dikkat edilmesi önemlidir. Fidan yetiştirmek doğru toprağın, doğru iklim şartlarının sağlanması demektir. Fidanların sulama sıklığı, budama şekli önemlidir. Fidanın sağlığını ve kalitesini koruyarak badem yetiştirmek isteyenler kolaylıkla badem yetiştirebilir. Marta bademi hızlı gelişen bir meyvedir. Tam bodur meyve ağacı olduğu için sık sık dikilebilir.
Tam bodur meyve ağaçları dikildikten bir yıl sonra meyve vermeye başlar. Ağaç her yıl daha fazla meyve verir ve meyveler irileşir. Hemen her bölgede yetiştirilebilir olan badem fidanı sert hava koşullarından korunmalıdır. Badem fidanı erken çiçek açar. Çiçeklerin hava koşullarından zarar görmemesi önemlidir. Fidan yetiştirirken öncelikle bölge belirlenmelidir. Fidanın nereye dikileceği belirlenmeli, toprak uygun hale getirilmelidir. Eğer birden fazla fidan dikilecekse toprak gübrelenmeli ve sürülmelidir. Toprağın sürülmesi, gübrenin toprağa geçmesini ve toprağın verimli hale gelmesini sağlar. Toprak, fidan dikimi için uygun hale getirildiğinde fidanlar için çukur kazılmalıdır. Tam bodur fidanlarda sık sık dikim yapılabilir.
Marta badem fidanı için mesafe 2 metre ile 4 metre arasında olabilir. Çok sayıda fidan dikiminde ya da küçük alana birden fazla fidan dikiminde 2 metre mesafe kullanılmaktadır. Fidanlar için 50 cm derinlikte çukur kazılabilir. Çukur içine yerleştirilen fidanın kenarları toprakla kapatılır. Ardından yaklaşık 3 L kadar su verilmelidir. Fidanlar 1 yıl sonunda meyve vermeye başlar. Meyveler ise eylül ayının başlarında hasat edilebilir. Fidanlar dikildikten sonra yıllık olarak gübreleme yapmak gerekir. Gübreleme sayesinde toprakta azalan azot yeniden toprağa kazandırılır. Çok sık olmamak şartıyla fidanları sulamak gerekir. Badem fidanlarının suya ihtiyaç duymadığı bilinse de sulanan fidanlardan daha kaliteli verim alınır. Bu nedenle fidanları susuz bırakmak doğru değildir.
Marta badem fidanı yetiştirirken dikkat edilmesi gereken konuların başında toprak seçimi yer alıyor. Fidan için kullanılan toprağın verimli ve geçirgen olması gerekiyor. Toprağın su tutmaması gerekiyor. Su tutan topraklarda fidan kökleri zamanla zarar görüyor. Toprakta bulunan azot miktarı zamanla azalıyor. Bu nedenle toprağın gübrelenmesi ve gübrenin toprağa karışması gerekiyor. Geçirgenliği az olan topraklarda gübreleme yapılsa dahi istenilen sonuç alınamıyor.