Paskalya Kaktüsü Çiçeği, 7 Cm Saksıda
Paskalya kaktüsü veya diğer adıyla Bahar kaktüsü, mart ve nisan aylarında çiçek açmaktadır. Bu çiçeklenme, bitkinizin büyüdüğü koşullara bağlı olarak mayısa kadar uzayabilir.
Paskalya kaktüsleri uzun ömürlü bir ev bitkileridir, bir paskalya kaktüsü 35-50 santime adar uzayabilir.
Doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde tutulmalıdır. Güneş, kaktüsün etli yapraklarını yakacaktır. Doğrudan ışık alan yerde, fakat açık havada yetiştirmek gerekir.
Bunlar çöl kaktüslerinden farklıdır. Kayalarda yetiştirilirler, toprakta değil. Köklerinin nefes alması gerekir. Toprak kurudukça sulanmalıdır. Çok sık sulamak köklerin çürümesine sebep olur. Çiçek açarken daha sık sulayabilirsiniz.
Çok çeşitli sıcaklıklara toleranslıdırlar. Eviniz sizin için rahatsa, kaktüsünüz için de öyle olacaktır. Sadece çiçeklenme döneminde ani sıcaklık ya da soğuktan korumalısınız. Ilıman iklimlerde, yıl boyu açık havada büyüyebilirler.
Bu kaktüs nemi sever ancak fazlasından kaçınmak gerekir. Sulama hakkında bilgi vermiştik. Nem için çiçeğin saksısını çakıl ve suyla dolu bir kaba koyabilirsiniz. Fakat saksı suyla temas edip suyu çekmemeli. Yoksa kökler çürür.
Bahar Kaktüsler doğal ortamlarında diğer bitkilerde, kayalarda ve ağaç kabuğunda yetişir. Toprakta yetişmezler. Bu, aynı zamanda bu kaktüslerin çok gözenekli bir karışımı sevdikleri anlamına gelir.
Kaktüsün saksısına her bahar üzerine hafif bir kompost tabakası içeren solucan kompostu serebilirsiniz. İlkbaharda, yaz başında ve yaz ortasında, sıvı gübre de kullanabilirsiniz. Kaktüsünüzün çiçeklenmesini sağlamak için çiçek açması tamamen bitince 1-2 ay bekleyin. Kaktüs dinlendikten sonra gübreleyin.
Şekil vermek istemediğiniz sürece budamanıza ihtiyaç duymaz.
Yapraktan çoğaltılabilir. Yaprak bölümlerini budayarak tek tek yaprak kesimlerini alabilirsiniz. Yaprakları veya bütün saplarını bir hafta kadar bekletin. Sonra onları ekin, birkaç hafta içinde köklenmeye başlarlar.