Aşkın Gözyaşları Çiçeği, Saksılı
Aşkın Gözyaşları - Echeveria Bakım
Bakımı çok kolay bitkidir. Sıcağa dayanıklı bir tür de olsa, yarı gölgede maviye çalan yaprakları daha diri olur. Çiçeklenme bittiği zaman kurumaya başlamış olan saplar dibinden kesilirse iyi olur. Bu da aynı sezon içinde ikinci bir çiçeklenmeyi sağlayabilir.
Aşkın Gözyaşları - Toprak
Kumlu ve verimsiz toprakları sever. Bir Echeveria’yı nemli orman toprağına dikmek hata olur. Kum ve bahçe toprağının eşit karışımı en ideal topraktır. Saksıların üzerlerini yanardağ tüfüyle kaplayabilir hatta toprağına da karıştırabilirsiniz.
Aşkın Gözyaşları - Sulama
Çoğu sukkulentlerde olduğu gibi aşırı sulama bitkinin ölmesine sebep olabilir. Bulunduğu kabın dip kısmı kesinlikle delik olmalıdır. Güneş altında sulamayın, yaprakları çürür. Su genelde akşam saatlerinde verilmedir. Yaz aylarında toprağı kurudukça sulayın. Kışınsa hemen hiç su istemez. 15 günde bir az ölçekte sulamanız yeterli olacaktır.
Aşkın Gözyaşları - Çoğaltma
Echeveria gövdesinde minik yavrular üretir, bunlar sonbaharda sökülür ve kum ve torfun yarı yarıya karışımına dikilir. Ara sıra sulanır, iki ay içinde köklenmeye başladığını görürsünüz. Bitkiler de bu dönemde gelişir. İkinci bir yöntem de yaprak çeliğidir. Sağlıklı bir bitkinin yaprağı kesilip birkaç gün gölgede tutulduktan sonra dip kısmından yine aynı karışıma dik olarak yerleştirilir. Yaprakların ıslanmamasına özen göstermek kaydıyla ara sıra sulanır. Yaprağın dibinden minik Echeveria’nın doğuşunu bekleyebilirsiniz. Bir de elbette tohumdan üretilir Echeveria. Ne var ki çok ince olan tohumlar daha profesyonel bir emek ister.