Özünde turp familyasına dahil olan şalgam bitkisi önemli türlerinden biridir. Bitkinin en önemli ve ünlü özelliği şalgam suyu üretilmesidir. Çeşitli yemeklere de eklenen şalgam, garnitür amacıyla da kullanılır. Tohumlarından yetişen bitkinin geniş bir ekim aralığı vardır. Yılın her zamanında rahatlıkla bulunur.
Genellikle suyunun kendine özgü tadıyla bilinen içecek adeta bir antibiyotik özelliği gösterir. Bir bardakta bulunan şalgama eklenmiş şalgam havucu da içeceğe leziz bir detay katar. Bardaktan tadılan şalgamı içerken bir yandan da havuçları yemek apayrı bir keyif unsurudur.
Şalgam Fideleri Nasıl Ekilir?
İçeride yetiştirilen veya bir seradan satın alınan şalgam fidelerini, elementlere maruz bırakmadan önce sertleştirin. Sertleştirme, ekimden önce bitkinizin dayanıklılığını artırmanın bir yoludur.
Şalgam fideleri sertleştirmek için bitkileri kaplarında bırakın ve birkaç gün boyunca dolaylı ışık alan gölgeli bir alana koyun. Bir donma tahmin edildiğinde, bitkileri kapalı bir alana getirin. Güneşli nokta bitkileri için, onlara gölgeli alanda birkaç gün verin ve ardından bitkileri bir gün bir saat güneşli bir yere yerleştirin. Ertesi gün onlara birkaç saat güneş verin ve böylece her gün maruz kalmalarını artırın. Bir haftanın sonunda bitkiler güneş ışığına ve rüzgara iyice alışmış ve yeni yuvalarına gitmeye hazırdır.
Fidelerinizi dikmeden önce toprağınızı hazırlamanız ve yatakları veya sıraları şekillendirmeniz ve bahçenizin ekime hazır olması gerekir.
Fidelerin dikimi için sakin, bulutlu bir gün seçin. İkindi vakti iyi bir zamandır çünkü bitkiler gün ortası sıcağında ve güneşte oturmadan naklin şokunu atlatabilirler. İdeal bir ekim günü bulamazsanız ve hava sıcak ve güneşliyse, güneş batana kadar bitkileri gölgeleyin. Onları yerleştirdikten sonra bitkileriniz biraz sarkık görünüyorsa endişelenmeyin çünkü yakında iyileşirler.
Şalgam fidelerini fideler arası 5-10 cm ,sıralar arası 20-25 cm olacak şekilde dikebilirsiniz.