Fındık Turp Tohumu - 25 Gr Çeşit Özellikleri
Fındık turp tohumları taze halde kırmızı kahverengi renkteyken zamanla kırmızı kahverengi renk alırlar.1 gramında 60-100 adet tohum bulunur.
Toprak Hazırlığı: Fındık turp tohumu ekilecek arazi önceden 15-20 cm derinlikte sürülür ve ticari gübre atılır. Daha sonrasında gübreyle toprak karıştırılarak uygun ekim derinliğine göre hazırlanır.
Ekimi: Şubat- Ekim: Turplar masuralar üzerine veya düze ekilir. Tohum ekiminde en uygun yöntem sıraya ekimdir. Fındık turplarında 25 cm, Kestane ve bayır turplarında 30-40 cm ara ile açılan çizgilere elle veya mibzerle tohum ekimi yapılır, daha sonra sıra üzerinde bitkiler arasında; Fındık turplarında 4-6 cm, kestane ve bayır turplarında ise çeşit iriliğine göre 10-20 cm aralık bırakılarak seyreltme yapılır. Ekim derinliği ve sıklığının, yumrunun şekli üzerine etkisi vardır. Derin ekim ve sık ekimlerde, yumrular uzamakta ve çeşidin özelliği kaybolmaktadır. Ekimden sonra tohumların üzeri 2 cm kalınlıkta harç tabakası ile kapatılır ve hafifçe bastırılır ve sulanır. Turplarda tohum ekimi bölgenin iklim koşullarına ve pazara çıkarılma zamanına göre değişmekle birlikte fındık turplarında, Ağustostan Mayısa kadar ve çoğunlukla 15 gün ara ile yazlık, kestane turplarında Mart-Mayıs, kışlık bayır turplarında ise, Temmuz-Ağustos ayları içinde yapılmalıdır.
Sulama: Fındık turp yetiştiriciliğinde sulama önemlidir. İklim şartlarına uygun olarak hasat süresince 4-6 kez sulama yapılır ve turpların çatlaması önlenir.
Gübreleme: Dekara 2-3 ton hayvan gübresi ayrıca , 35 kg Süper Fosfat, 25 kg Potasyum Fosfat fındık turp üretiminde verimi ve hasadı olumlu şekilde etkileyecektir.
Fındık turplarından dekardan 2-2.5 ton civarında ürün alınabilinmektedir. Bayır ve kestane turplarında ise verim dekardan 6-7 ton’a kadar çıkar. Bu değerler yetiştirme koşulları ve çeşit özelliğine bağlı olarak değişir.