Bodur Begonvil (Gelin Duvağı) Fidanı, Torbada
Begonvillerin bir rivayete göre Ege kıyılarına Rodos’tan hediye olarak geldiği söyleniyor. Bir başka söylenişe göreyse, Halikarnas Balıkçısı, begonvilleri ilk kez Bodrum’a Büyükada’dan getirmiş ve elleriyle dikmiş. Latince adı “bougainvilea” olan begonvil, aynı zamanda Rodos sarmaşığı, konsolos çiçeği, ancak yaygın olarak gelin duvağı olarak bilinen bir sarmaşık türü.
Güneşi seviyor; duvağa benzeyen çiçekleri koyu pembe, beyaz, kırmızı, mor renklerde, haziran-temmuz aylarından ekim ortalarına kadar açıyor. Rüzgarı ve soğuk havayı sevmeyen begonvil, çok sulanırsa çiçeklerini döküyor.
Begonvil çiçeği, sıcağı ve güneşi oldukça seven bir bitkidir. Genellikle sonbahar aylarında yapraklarını açmaya başlar. Hızlı büyümesi isteniyorsa, bakımı doğru yapılmalı, budaması aksatılmamalıdır. Çalı begonvil için ayrı sarmaşık için farklı budama yöntemleri bulunur. Rüzgarlı ortamları ve kuzey cepheyi sevmez. Eğer yerini sevmezse yapraklarını sarartır.
Gövde kısmı kalınlaşınca, dalları çoğalır fakat çiçekleri azalır. Mutlaka sıcaklığın dengeli olduğuna dikkat etmelisiniz. Ayrıca budaması düzgün ve düzenli yapılırsa çiçek açma olasılığıda bir o kadar artar.
Budaması ilk çiçeklenmeden sonra yapılır. Kış sonu ya da bahar başı yapılan budama bitkiyi olumsuz yönde etkiler. Bodur begonvil türlerinde ise budama işleminin kış sonunda yapılması gerekir.
Yazları haftada iki kez, kışları ise bir kez sulamak begonvil çiçeği için yeterlidir. Bundan daha fazlasını vereceksiniz, sulamadan önce toprağının kurumaya yakın olmasına dikkat edin. Eğer saksıda yetiştirecekseniz saksının derinliği ve genişliğine dikkat edilmelidir.
Bunun dışında toprak değişimi yapılırken de aynı şekilde bitki dikkatli şekilde saksıdan çıkarılmalıdır. Geçirgen dokulu toprakları sever. Toprak değişimi için en ideal ay mayıstır.
Begonvil sıcaklığı sever fakat güneş ışıklarını dik açıyla almak istemez.
İlkbaharda havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte begonvilin 10 santimetre kadarlık genç ve olgun dalı kesilip atılması gerekir. Bu esnada alttaki yaprakların da atılması önemlidir. Yalnızca üst kısımda birkaç yaprak kalabilir. Ardından bitki, havadar ve suyu çok iyi süzen toprağa dikilir.
Bitkinin bu yöntemde kapalı ve şeffaf bir kap ya da poşetin içerisinde bulunması gerekiyor. Böylelikle sera etkisi yaratmış oluyoruz. Haftada bir gün, 1 saat kadar kaptan çıkarılıp dinlendirilmelir.
Toprağın üst yüzeyindeki nem azalırsa su püskürtücü yardımıyla az miktar sulama yapılır. Bitkinin köklenmesi 6-8 hafta kadar sürer.
Köklendikten sonra bitki kapalı tutulmamalı, yavaşça gün ışığına alıştırılmalıdır.
Begonvilinizi çoğaltmak için çelik alma yöntemini kullanabilirsiniz. Bunun için bitkinizden bahar sonunda sert çelikler alın. Bu çeliklerin toprağa saplayacağınız kısımlarına köklendirme hormonu sürün. Bu sayede almış olduğunuz çeliklerin köklenmesini sağlayabilirsiniz.
Begonvil (Bougainvillea) budayarak çalı, çit ve küçük ağaç formu verebilirsiniz.
Begonvil ne zaman çiçek açar: Mayıs – Ağustos