1000 TL ve Üzeri Alışverişlerde ÜCRETSİZ KARGO Fırsatı !
1000 TL ve Üzeri Alışverişlerde ÜCRETSİZ KARGO Fırsatı !
  0506 664 50 38
Kategoriler
Para Birimi Seçimi
  • 4%20Yaş,%20Aşılı%20REDHEART%20Erik%20Fidanı,%20Torbada
  • 4%20Yaş,%20Aşılı%20REDHEART%20Erik%20Fidanı,%20Torbada
  • 4%20Yaş,%20Aşılı%20REDHEART%20Erik%20Fidanı,%20Torbada
4 Yaş, Aşılı REDHEART Erik Fidanı, Torbada
Ürün Kodu : BRKFDNCLK0045         Yorumlar (0)        Yorum Ekle
Marka :  Berke Fidancılık
199.99 TL   Kdv Dahil

4 Yaş Aşılı REDHEART Erik Fidanı ,Torbada (Meyve verir yaşta.)

Salonda, evde, balkonda,terasta ve bahçede yetiştirmeye uygundur.

                                            • - Ağacı kuvvetli ve dik gelişen çok verimli bir çeşittir.
                                            • - Meyvesi orta büyüklükte, tombul kalp şeklinde, karın çizgisi belirgin ve ucu sivridir.
                                            • - Meyve kabuk rengi kırmızı-kahve renginde, meyve eti kırmızı ve serttir.
                                            • - Meyve tatlı, sulu,hafif aromalı ve etlidir. 
                                            • - Çekirdek etten kolay ayrılır, görünümü güzeldir.
                                            • - Ağustos ayının 2. ve 3. haftası hasat edilir.
                                            • - Tozlayıcılar; Santa Rosa Erik.
                      • - Gönderilen erik fidanlarımız 3-4yaşlarındadır.
        • - Gönderilen erik fidanlarının torba üzerinde kalan boyu 80-120 cm "dir.
        • ,.
        • - Erik fidanlarımızın hepsi torba içinde kökleri tutmuş bir şekilde gönderilmektedir.
        • - Torbalı fidanlar 12 ay boyunca dikilebilirler.
        • - Budamaları ve bakımları yapılmış olarak gönderilmektedir.
    1. ERİK FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİ
       
      İKLİM İSTEKLERİ
      Erik fidanlarının iklim istekleri birbirinden farklıdır. Kış mevsiminde soğuklara dayanıklı olan erik fidanı soğuğa olan dayanıklılığını ilkbaharda havaların ısınmasıyla azaltmaya başlar. Çiçeklenme devresinde duyarlılık iyice artar.

      Erik fidanlarında taç yaprağının ucu görülen kapalı tomurcukların -3.1 ile -1.1 0C ye; açmış çiçeklerin -2.2 ile 0.6 0C ye ; genç meyvelerin -1.1 ile -0.6 OC ye dayandığı bilinmektedir.
       
      Kendine verimli çeşitlerle bahçe kurulacağı zaman eğer bahçede birkaç çeşit erik fidanı yer alması isteniyorsa her çeşit bir blok halinde bahçeye yerleştirilmelidir. Kendine kısmen verimli veya kendine kısır çeşitlerle bahçe kurulacağı zaman erik çeşitlerin birbirini tozlayacak şekilde dikilmesi zorunludur. Tozlayıcı oranı 1/9 oranında olmalıdır. İkiden fazla çeşitlerle kurulacaksa çeşitler 2"şer 3"er sıra halinde dizilmelidir.
      En uygun tozlayıcı erik fidanı çeşidi seçilirken çeşidin iyi özellikleri yanı sıra çiçek açma zamanlarının birbirlerini tozlayacak şekilde uygun gelmesine,
      çiçek tozlarının yüksek çimlenme gücüne sahip olmasına ve karşılıklı tozlanma sonucu yüksek oranda meyve tutumu meydana getirecek erik fidanı  çeşitlerin seçilmesine özen gösterilmelidir.
      Tozlayıcı sayısı, tozlayıcı çeşidin ekonomi ve pazarlama yönünden amaca uygun bir çeşit olup olmamasına göre ayarlanmalıdır. Amaca uygun bir çeşidin tozlayıcı olarak kullanılması halinde, 2 sıra ana çeşide 1 sıra tozlayıcı yeterlidir. Üretim amacına uygun olmayan bir çeşidin tozlayıcı olarak kullanılması zorunluluğu varsa 8 ana ağaca 1 tozlayıcı olacak şekilde bahçe kurulmalıdır.
      Ayrıca bahçe kurulurken tek çeşit kapama bahçe yerine birden fazla çeşit kullanılması meyve miktar ve kalitesini olumlu yönde etkilediğinden her zaman tercih edilmelidir.
      Kışı ılıman geçen ve en fazla yağışlı olmayan bölgelerde fidanlar Kasım-Aralık ayından itibaren dikilebilirler. Dikim ilkbahar gelişme devresinin başlamasına kadar devam edilebilir. Kışı yağışlı veya soğuk geçen bölgelerde ise dikim ilkbahar mevsiminin başında yapılır.

       
      TOPRAK İŞLEME
      Yağışlı bölgelerde çayır bitkileri kullanarak bahçelerde devamlı bir örtü bitkisi bulundurulur. Örtü bitkisi büyüyünce biçilirler. Yağışı az bölgelerde, erik bahçeleri devamlı olarak temiz tutulmaya çalışılır. Böyle bölgelerde bahçeler sonbaharda sürülür. İlkbaharda toprak tava gelince Şubat sonu veya mart içinde ikinci kez sürülür. Mayıs ayında yapılan üçüncü sürümden sonra sulama kanalları açılır. Ağaçların dipleri çapayla işlenir. Sulama nedeniyle yazın bahçeler otlanırsa sulama kanallarını bozmamak için toprağı sürmek yerine ot biçimi tercih edilmelidir.
      Erik kökleri toprak yüzeyine yakın bir kısımda yayılmış olduğundan derin toprak işlemesinden kaçınılmalıdır.
       
      ERİK FİDANI SULAMA İHTİYACI

      Yıllık yağış miktarı 750 mm"yi geçen bölgelerde erik fidanları sulamadan da yetiştirilebilirler. Yağış miktarı bu rakamın altına düşen yerlerde sulamanın yapılması zorunludur. Erik fidanı  saçak köklü olduklarından ve kökler yüzeysel geliştiklerinden bunların su istekleri derin köklü meyve türlerine göre daha fazladır. Ege bölgesinde erik fidanı  bahçeleri mayıs ayının ikinci yarısından itibaren sonbahar yağışlarına kadar geçen süre içinde 8-12 günde bir sulanır. Sulama çeşitli şekillerde yapılır. Sulama karık, çanak, tava yöntemi veya karık-çanak, kombinasyonları şekillerinden birisi kullanılır. Sulama sistemi toprağın özelliğine, su kaynağının zenginlik durumuna göre seçilir. Damlama sulama ve mini yağmurlama sistemleri de günümüzde uygulamaya girmiştir.

      GÜBRELEME
      Erik fidanlarına verilecek gübre miktarı, topraktaki besin maddeleri durumuna, toprağın tipine, ağaçların yaşına, alınan ürün miktarına, ekolojik bölgeye ve ağaçların gelişme durumuna göre değişir. Verilecek gübre miktarının yaprak ve toprak analizine göre belirlenmesi en uygun yöntemdir.
      Azotlu gübreler kış sonunda ilkbahar gelişmesi başlamadan önce verilmelidir. Gübreyi seçerken fiyat etmeni de göz önünde bulundurulmalıdır.
    2. Kimyasal gübrelerin yanı sıra 2 yılda bir ağaç başına 50 kg iyi yanmış çiftlik gübresi (meyve veren ağaçlar için) verilmelidir. Ayrıca yeşil gübreleme yapılması yararlıdır.
      • Bahçenize uygun olan erik fidanını seçerken en önemli kriter bahçenizin rakımıdır. Örneğin bahçeniz ılıman iklim kuşağında yer alan sahil bölgelerinde ise size önerebileceğimiz erik çeşitleri yeşil erik grubunun tüm çeşitleri, Japon eriklerde ise erik fidanı BLACK AMBER ,erik fidanı BLACK SPLENDOR , erik fidanı RED BEAUTY, erik fidanı OBİLNAJA çeşitleridir. Mümkün mertebe bu çeşitler dışına çıkmayınız. Eğer ki bahçeniz yüksek rakımda veya İstanbul gibi sahil olmasına rağmen soğuk olan bir yerde ise yeşil erik grubunun tamamını dikebilir bunun yanında Japon erik çeşitlerinden erik fidanı BLACK DİAMOND, erik fidanı ANGELİNO, erik fidanı OCTOBER SUN, erik fidanı TRACY SUN , erik fidanı OUEN ROSA gibi çeşitleri dikebilirsiniz.

        ÇOĞALTILMASI VE KULLANILAN ANAÇLAR 
      • Kültür erik çeşitleri tohum ve çelikle üretilmezler ve tek üretme yolu aşıdır. Fidanlıklarda en çok kullanılan aşı, durgun göz aşısıdır. Ekolojik şartların uygun olduğu yerlerde sürgün göz aşıları da kullanılabilir.

        Kültür erik çeşitleri için muhtelif erik türleri, şeftali, kaysı ve badem anaç olarak kullanılabilir. Anaç seçiminde ağaçlara verilecek boy, toprak tipi, hastalıklara dayanma gibi problemler rol oynar.
        P. Cerasifera Anaçları : Geniş çapta kullanılan bir erik anacıdır. Can erikleri, Avrupa erikleri ve Japon erikleri için uygun bir anaçtır.
        Can eriklerinin bazıları çelikle üretilmektedir. Yeşil çelik veya odun çeliği ile üretim bazı çeşitlerde oldukça başarılıdır. Ancak bu şekilde üretim sınırlıdır.
        P. Cerasifera"nın Myrobolan adı altında yaygın şekilde kullanılan anaçları mevcuttur. Myrobolan anaçlarının İngiltere ve Fransa"da seleksiyonla elde edilmiş bazı tipleri mevcuttur. Bu anaçlardan biri olan Myro 29 C kök ur nematoduna tamamen, meşe kök mantarına kısmen dayanıklıdır

        P. Mariana Anaçları : Bir klon anacıdır. Bu anaç içerisinden kuvvetli gelişen iki tip seçilmiştir. Bunlar Mariana 2623 ve Mariana 2624 dir. Bu iki anaç ağır, nemli topraklara uygun olup kök ur nematoduna ve boğaz kanserine oldukça dayanıklıdır.
      • Bahçe Tesisi
      • Can erikleri ve Avrupa eriklerinin kendine verimli olanları dışında kalan bütün erik çeşitleri, mutlaka tozlayıcı çeşide ihtiyaç gösterirler.
        Kendine kısmen verimli veya kendine kısır çeşitlerle bahçe kurulacağı zaman çeşitlerin birbirini tozlayacak şekilde dikilmesi gerekir. Bahçede ikiden fazla çeşit bulunduğu zaman birbirinin tozlayıcısı çeşitler yan yana olmalıdır.
        Kışı mutedil geçen ve fazla yağışlı olmayan bölgelerde fidanlar aralık ayından itibaren dikilebilirler.

        Kapama erik bahçeleri genellikle kare şeklinde dikilir. Ağaçlara verilecek aralık mesafeler toprağın tipine, kullanılan anaca ve çeşidin büyüme kuvvetine göre değişir. Normal yetiştirme sistemlerinde erikler 5 x 5 m veya 6 x 6 m aralıklarla dikilir.
         
      • BUDAMA
      • Eriklere şekil budaması ve mahsul budaması olmak üzere iki tip budama uygulanır. P. cerasifera ve P. sülicina gibi çeşitler yayvan büyüme eğiliminde olduklarından bunların genç ağaçlarına goble şekli uygundur.

        Avrupa erikleri ise daha çok dik veya yayvan geliştiklerinden bunlara da değişik doruk dallı şekil verilmelidir. Şekil budaması uygulanırken genç ağaçlarda kesimler yapılmamalıdır.

        Aksi halde kuvvetli sürgünler meydana gelir, ağacın mahsule yatması gecikir. Mahsul budaması mümkünse her yıl, değilse iki yılda bir budama yapılmalıdır. Her yıl yapılırsa daha hafif olarak uygulanır. Budama esnasında eriklerde çiçek tomurcuklarının daha çok iki yaşlı dallar ile buket dallar üzerinde teşekkül ettiği unutulmamalıdır. Kırık ve kuru dallar en yakın bir yan dal üzerinden kesilirler. Taç içinde sıkışıklık yapan dallar ile birbirine rakip olarak değişen dalların birisi dipten kesilir.

        SEYRELTME
      • Erik çeşitlerinin özellikle sofralıklarda iyi bir ürün alınabilmesi için seyreltme yapılması gereklidir. Eriklerde budama hafif olarak uygulandığından meyve seyreltmelerine pek faydası olmamaktadır. Bu nedenle ya elle ya da kimyasal maddelerle seyreltme yapılır.

        Seyreltme eriklerde meyve iriliğini arttırarak pazar fiyatı üzerine olumlu bir etki yapar. Dal kırılmalarını önler ve periyodisiteye eğilimi azalır. Yeşil olarak tüketilen erik fidanı CAN ERİKlerinde  ağaçlardaki meyveler fasılalı olarak hasat edildiğinden her meyve toplama seyreltme yerine geçer.

        HASTALIK VE ZARARLILARLA SAVAŞ 
      • Mumya (Monilya) Hastalığı: Çiçek sürgünü ve yaprakların kurumasına, meyvelerin çürümesine sebep olan mantari bir hastalıktır. Sonbaharda hasta dallar ile siyah kabuklu mumya meyveler bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Çiçekler ve meyve Thiophanate methl, Benomyl Captan, Dodine Thiram"lı ilaçlardan biri ile ilaçlanmalıdır.

        Yaprak Delen (Çil Hastalığı): Fungus yapraklarda delikler, meyve ve sürgünler üzerinde irili, ufaklı lekelerin meydana gelmesine sebep olur, tomurcukları kurutur. Sonbaharda hastalıklı dallar kesilip yakılır, bulamac veya bakırlı preparatlardan biri kullanılır. Üçüncü ilaçlamada Zineb"li ilaçlardan biri kullanılır.

        Kırmızı Örümcekler: Yaprakların altında veya üstünde yerleşerek önce lokal olarak yaprak rengini bozarlar sonra bu durum tüm yaprağa, ağacın diğer yaprakları ile sürgünlerine yayılır. Meyveler yeterince beslenemez ve çok erken yaprak dökülmeleri olur. Kırmızı örümcekler belirlenen çeşitlerine göre özel ilaçlarla mücadelesi yapılır. Özel akarisitler (Chlorobenzilate-25, Dicofol-20, vb.) fungusitler (Benomly-50, Binapacryl 50, vb.) ve akarisitler (Diethion 50, formothion 25 vb.) kullanılan ilaçlardır.

        Yaprak Bitleri (Aphis Spp): Bitki üzerinde koloniler halinde yaşayan, büyüklükleri 1-5 mm arasında değişen küçük böceklerdir.Kanatlı ve kanatsız erginleri bulunur. Bitki öz suyunu emerek bitkiyi  kurutur. Emme esnasında ifraz ettikleri tükrüklerindeki toksik ve tahriş edici maddelere göre değişen anormal büyümeler, deformasyonlar yaparak normal gelişmeyi engeller.Yapraklar kıvrılır, kalınlaşır, köklerde anormallikler meydana gelir. Virüs taşıma ve enfekte etmek suretiyle çeşitli bitki hastalıklarının meydana gelmesine sebep olurlar. Ayrıca bitkilerin teneffüslerine engel olur.
        Mücadelesinde kültürel tedbirlere önem vermek gerekir, aphid populasyonu artmadan görülür görülmez (parationlu veya malationlu ilaçlardan biri) ilaçlı mücadeleye başlanmalıdır.

        Yaprak Büken (Cacoecia Sp.): Elma, kayısı, erik vs. gibi bir çok ağaçların tomurcuk, yaprak ve teşekkül başlangıcında meyvelerini yemek suretiyle zararı yapan polifag bir haşeredir. Larvalar tomurcuklarda zarar yapmadan veya yaprakları büküp arasına girmeden önce haşareye karşı ilaçlı mücadele uygulanır. Fenolojik olarak tomurcukların patlama döneminde ilaçlamanın yapılması uygundur. İlk ilaçlamadan sonra yaprakta zararı devam ediyorsa, larvalar yaprakları büküp içerisine girmeden ikinci bir ilaçlama daha gerekir. Kışlık yağlar, sistemik veya parationlu ilaçlar kullanılır.

        Cep Hastalığı (Taphrina Pruni): Bu hastalık erik meyvelerinde görülür ve meyveler deforme. olur, şekilleri bozulur, irileşir ve uzarlar. Hasta meyvelerde çekirdek oluşmaz. Bu tip meyvelerin hiç bir değeri yoktur. Kültürel tedbir olarak, üzerinde bol miktarda hastalıklı meyve bulunan dallar kesilip imha edilir. Bölgemizde fazla bir önem taşımayan bu hastalık için çiçek taç yaprakları % 70-80 döküldüğünde ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Eriklerde monilya veya yaprak delen mücadelesi yapılıyorsa ayrıca ilaçlama gereksizdir.

        HASAT
      • Eriklerde hasat zamanı, üst ve zemin renkteki değişime, meyve eti sertliğine, suda eriyen kuru madde miktarına bakılarak veya tam çiçekten hasada kadar geçen süreye bakılarak tayin edilir.

        Yeşil erik olarak değerlendirilen erik fidanı CAN ERİKinde ise hasat zamanı çekirdek sertliğine ve meyve iriliğine bakılarak saptanır.
        Kurutmalık erik meyveleri ise ağaçlar üzerinde aşırı derecede olgunlaşıp bir miktar suyunu uçurup buruştuktan sonra hasat edilirler.

        Erikler elle veya makinalarla iriliklerine veya ağırlıklarına göre boylanır. Seçme ve boylama standart tüzüklerine göre yapılır.
        Erik meyveleri hassas olup kolaylıkla zedelenebilir olması nedeniyle küçük ambalajlara konulması iyi olur. Erik meyveleri genellikle saklanmaz. Bununla birlikte, ürünün birdenbire pazara sevk edildiği durumlarda fiyat düşmelerini önlemek için bir kısım meyvenin soğuk hava depolarına konması faydalı olur. Erikler en iyi olarak 0 oC veya -0.5 oC saklanabilir. Bu sıcaklık derecesinde domestica eriklerini 3-4 hafta, Japon eriklerini de 7-8 hafta saklamak mümkün olur. Kuru olarak değerlendirilecek erikler ya sergi yerlerinde tabii olarak güneşte kurutulurlar yada fırınlarda kurutulurlar. Kurutma süresi hava şartlarına bağlı olarak 6-10 gün sürer. 
      •  

Toplam 0 yorum yapıldı


Yorum yaptığınız teşekkür ederiz. Yorumunuz icelendikten sonra yayınlanacaktır.
Sizde yorum yapın
Doğrulama Kodu
BENZER ÜRÜNLER
  
  
7 Yaş Black Star Erik Fidanı
  
  
7 Yaş Eylül Erik Fidanı
  
  
7 Yaş Kebap Erik Fidanı
  
  
7 Yaş Can Erik Fidanı
  
  
7 Yaş Kara Papaz Erik Fidanı
  
  
7 Yaş Papaz Erik Fidanı
  
  
7 Yaş Black Diamond Erik Fidanı
  
  
7 Yaş Fortune Erik Fidanı
  
  
7 Yaş Angeleno Erik Fidanı
  
  
7 Yaş Autumn Giant Erik Fidanı
  
  
7 Yaş Black Splendor Erik Fidanı
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.