1000 TL ve Üzeri Alışverişlerde ÜCRETSİZ KARGO Fırsatı !
1000 TL ve Üzeri Alışverişlerde ÜCRETSİZ KARGO Fırsatı !
  0506 664 50 38
Kategoriler
Para Birimi Seçimi
  • 3%20Yaş%20Aşılı%20Beyaz%20Kiraz%20(Starks%20Gold)%20Fidanı,%20Torbada
  • 3%20Yaş%20Aşılı%20Beyaz%20Kiraz%20(Starks%20Gold)%20Fidanı,%20Torbada
  • 3%20Yaş%20Aşılı%20Beyaz%20Kiraz%20(Starks%20Gold)%20Fidanı,%20Torbada
3 Yaş Aşılı Beyaz Kiraz (Starks Gold) Fidanı, Torbada
Ürün Kodu : bkıraz25         Yorumlar (0)        Yorum Ekle
Marka :  Berke Fidancılık
250.00 TL   Kdv Dahil

3 Yaş Aşılı Beyaz Kiraz (Starks Gold) Fidanı, Torbada

• Gönderilen fidanlarımız 3 yaşlarındadır.  

• Gönderilen fidanlarının torba üzerinde kalan boyu +80 cm "dir.

• Kiraz fidanlarımızın hepsi torba içinde kökleri tutmuş bir şekilde gönderilmektedir.

• Torbalı fidanlar 12 ay boyunca dikilebilirler.

• Budamaları yapılmış olarak gönderilmektedir.

• Etiketli ve aşılı fidanlardır.

• Dikey taşımacılığa uygun özel kutusunda gönderilir.

• Gönderilen kiraz fidanlarının tamamı sertifikalıdır. 

• Fidanlığımız Virüs ve Nematod Ari Üretim Sertifikalıdır.


Geç olgunlaşan, orta irilikte, kabuğu sarı renkte, sert ve orta kalitede bir kiraz cinsidir.

Kozmetik, pasta ve şekerleme sanayinde kullanılır.

%3 oranında meyve çatlaması yapar ve taşımaya dayanıklılığı azdır.


Kiraz Fidanı İklim İstekleri

Kiraz fidanı yazları çok sıcak olmayan, toprak ve hava neminin yeterli olduğu yayla özelliği gösteren 500-1800 m rakımı olan yerlerde yetişmektedir.

Kiraz bahçesi tesisinde dikkat edilmesi gereken hususlar :

1) Kiraz bahçesi rakım 500-1800 m olan yerlerde kurulmalıdır.

2) Bahçe toprağı analiz ettirilerek kiraz fidanı için uygun olup olmadığı belirlenmelidir.

3) Toprak yapısına ve iklim koşullarına uygun anaç ve çeşit seçilmelidir.

4) Bahçeler tek çeşitle kurulmamalıdır. Tek çeşitle bahçe kurulması yetersiz döllenmeye veya hiç döllenmemeye sebep olmaktadır. Her kiraz bahçesinde en az 4-5 çeşit bulunmalıdır. Çeşitlerin seçiminde ise birbirlerini dölleyebilir nitelikte olmasına dikkat edilmelidir. 

5) Dikim sıklığına dikkat edilmelidir. Dikim, mutlaka dikim tahtası kullanılarak yapılmalıdır. Kiraz dikiminden önce arazi tesviye edilmeli ve 90 cm aralıkla dip kazanla Ağustos-Eylül ayında sürdürülmelidir. Kısmi taban suyu veya su birikme gibi problem oluşacak ise 40-50 m aralıkla hendekler oluşturulmalıdır. Fidanlar en uygun sonbaharda dikilmeli ve dikim sırasında çukurlara bir kürek yanmış ahır gübresi atılmalıdır.Yamaç arazilerde baklava dilimi, sıra arası 5-6 m, sıra üzeri 3-4 m şeklinde olabilir. Taban arazilerde ise dikilen çeşide bağlı olarak sıra arası ve üzeri iyi havalanacak, güneşlenecek ve ağaç yan dalları birbirine girmeyecek şekilde dikilmelidir.

6) Dikimden sonra tepe kesiminde acele edilmemesi gerekir. Bu işler gözler iyice kabardığında yapılırsa yeni oluşacak ilk kat dallar daha geniş açılı oluşur.


Kiraz Fidanı Budama

a) Kiraz Fidanı Şekil Budaması:

Kiraz fidanlarına henüz fidan döneminden itibaren şekil verilmeye başlanmaktadır. Şekil budaması genellikle büyüme sezonu başında, dalların esnek olduğu Temmuz ayında yapılır. Kiraz fidanı genellikle gençlik dönemleri uzundur. Bu nedenle ağaçlara şekil budaması uygulanırken bir yandan da meyveye yatırma işlemleri yapılır. Meyveye yatırma yan dallarda açı genişletilmesi, ağırlık asma, tahta veya kamış herek kullanma ile gerçekleştirilir.

b) Kiraz Fidanı Verim ve Gençleştirme Budaması:

Verim budamasında, kiraz fidanı boylarının azaltılmasının yanı sıra yan dalların sayısı da azaltılarak ağaçların büyümeleri yavaşlatılır. Kiraz fidanlarında 8-10 yaşından sonra budama yapılmadığı için yıllık sürgünleri kısalır. Bilinen kurallara göre sürgün gelişimi için kesimler uç noktalara ve yıllık sürgünlerdeki odun gözlerine uygulanır.

Ancak verimdeki kiraz fidanlarında yıllık sürgünler 10-20 cm gibi olup bunlara yapılacak kesimler eski zayıf bir sürgün gelişimi sağlar. Bu nedenle yaptığımız uygulamalarda bu şekildeki yan dallar uçtan 50-100 cm" den kesilir. Bu kesimler sonucu 2-3 yıllık bu şekildeki dallarda mayıs buketleri ortasında yer alan odun gözlerinden kuvvetli yeni sürgünler oluşur. Bu sürgünler de meyvelerin daha iyi beslenmesine ve irileşmesine neden olur. Bu şekilde her yan daldan kesimler sonucu yeni 2-3 sürgün elde edilmiştir. Bu şekilde yaşlanmaya yüz tutan gelişmesi zayıflayan ağaçlar tekrar gelişme göstermektedir. Bu kesimler 2 yılda bir tekrarlanmalıdır.


Kiraz Fidanı Gübreleme

Kiraz bahçelerinde yapılacak bir gübrelemede mutlaka yaprak ve toprak analizleri yapılmalıdır.Kiraz ağaçlarının gübrelenmesinde pek çok faktör etkilidir. Bu faktörler; toprağın yapısı, bitkilerin yaşı, sulama miktarı ve sulama şekli, bitkilerin verim miktarı, anacın cinsi, bitkilerin genel gelişme ve kondisyonları, ahır gübresi verilip verilmediği v.b. Ortalama değerler verilecek olursa, dekara 2-3 ton ahır gübrelemesi uygundur. Verimdeki bir ağaca ortalama değer olarak her yıl, 2-3 kg gübre, 1 kg Potasyum verilmelidir. Verilme zamanı olarak fosforlu ve potasyumlu gübreler bölgesel iklim ve alışkanlıklara göre sonbahar veya erken İlkbaharda, azot uygulamaları ise erken ilkbaharda birinci dilimi, çiçek dökümünden sonra ikinci dilim ve hasattan sonra üçüncü dilim uygulanır.


Kiraz Fidanı Sulama

Kiraz bahçelerinde sulama, fidan dikimindeki can suyu ile başlar. Sulama ben düşme dönemine kadar ilkbahar yağmurları ile olur. Kirazın çiçeklenme döneminde toprağın nemli olması istenir. Bunun yanı sıra yetişkin ağaçlarda kök boğazı çevresi sulanmamalıdır. Hasattan hemen önce çok su, meyve iriliğine kısmen etkisi olsa da, meyve eti sertliği ve tadı olumsuz etkilediği gibi ağaç sağlığı açısından da sakıncalıdır. Hasattan sonra da verilecek su yeni oluşan çiçek gözlerinin gelişimine de faydalı olacaktır. Sonbaharda da yağışlar az olursa kısmen sulama yapılmalıdır.


Kiraz Fidanı Hastalık - Zararlılar ve Mücadelesi;

Kiraz fidanlarında yaygın olarak görülen hastalıklar bakteriyel kanser, dal yanıklığı  ve monilyadır. Kiraz yetiştiriciliğinin yaygın olduğu yerlerde bakteriyel kanser daha tahripkar ve endişe vericidir. Henüz tamamen kontrol edilebilir olmamakla beraber, bazı tedbirlerle şiddet ve zararı azaltılabilmektedir.


Kiraz Fidanı Hasat;

Kiraz fidanı hasadı fazla iş gücü isteyen bir iştir. Geniş bahçelerde hasat konusu önceden planlanmalı ve zamanında bitirilmelidir. Bazen hasadın iki defada yapılması da gerekebilir.

Meyve özelliği bakımından kiraz fidanı ne erken ne de geç hasat edilebilir. Erken hasat edildiğinde açık renkli, az tatlı ve küçük meyve elde edilir. Geç kalındığında ise, kirazın dayanıklılığı azalır, meyve yumuşar, kararır ve saplan kurur. Bu yüzden tam zamanında hasat edilmelidir. Bakım şartlan iyiyse, hasattan önceki 8-10 gün içerisinde çok önemli miktarlarda irilik, miktar artışı sağlanabilir.

Sapsız olarak da hasat yapılmaz. Satışta kirazın saplarının yeşil olması arzu edildiğinden, saptan tutularak sapın örselenmesine meydan vermemelidir. 

 

Not: Bitkiler kış aylarında yaprak dökme dönemine girmektedir. Sonbahar başlangıcı ile beraber bitki yapraklarında renk değişmesi yaşanmaktadır. Dönemsel bir durum olup ilkbahar yaz aylarında bitki normal seyrine dönecektir.

Toplam 0 yorum yapıldı


Yorum yaptığınız teşekkür ederiz. Yorumunuz icelendikten sonra yayınlanacaktır.
Sizde yorum yapın
Doğrulama Kodu
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.